Stress kan leda till binjureutmattning

Home / Stress kan leda till binjureutmattning

Stress kan leda till binjureutmattning

Stress påverkar människor och människans kropp på olika sätt. En del individer klarar högre stress bättre än andra och en del blir lamslagna så fort de vädrar stress. För att kontrollera stress tar människans kropp hjälp av nervsystemet och hormonsystemet, och här spelar binjurarna en viktig roll i hur kroppen reagerar på stress. Binjurar är körtlar som sitter ovanpå njurarna och som befinner sig ungefär mitt i ryggen. När vi stressar uppstår en reaktion i kroppen, hjärta slår snabbare, vi svettas och binjurarna ser till att mer adrenalin produceras. Men när vi stressar producerar binjurarna dessutom kortisol, vilket har till uppgift att skydda kroppen mot utmattning  genom att bland annat höja blodsockret. Kortisol är även det hormon som gör att vi vaknar på morgonen.

Stress och långvarig stress är alltid skadlig för kroppen främst på grund av att binjurarna tvingas till att utsöndra mer kortisol än normalt. Det tros att kronisk stress orsakar binjureutmattning, trötta binjurar vilket i sin tur kan leda till andra hälsoproblem.  Trötta binjurar, binjureutmattning gör oss utmattade, trötta och man får svårt att komma igång på morgonen. Binjureutmattning och minskad kortisolproduktion gör det även svårare för kroppen att höja blodsockret när det väl behövs. Minskad blodsocker leder till att vi känner oss trötta och hängiga och mår först lite bättre i samband med att vi ätit, precis då blodsockret höjs.

Binjureutmattning gör det svårt för kroppen att höja blodsockret

Binjureutmattning kan avhjälpas

Binjureutmattning låter komplicerat och svår men med enkla metoder och livsförändringar kan man bota sjukdomen. Börja alltid med att kartlägga orsakerna till ditt stress. Vad får dig att bli stressad och hur du kan undvika de situationerna. Arbeta därefter med ditt inre, försök finn inre ro och aktiviteter som lättar på ditt stress, som träning och andra fysiska aktiviteter. Ät energirikt och hälsosamt mat, drick mycket vatten och var noga med att få gott om sömn. Försök spendera tid ute i det friska och ta vitaminer. Under tiden då man lider av binjureutmattning  bör man undvika alkohol, cigaretter, kaffe och socker. Detta  dels för att det påverkar stressystemet i kroppen och dels för att det stör sömncykeln.